ULKOPORTAAT

ULKOPORTAIDEN VALINTA

PihaPorras ulkoportaiden malli voidaan valita kahden rakenteen välillä. Yksi on optimoitu jyrkkiin rinteisiin ja toinen loiviin rinteisiin. Toimitamme ulkoportaita myös muilla mitoituksilla. Alla on kuvailtu kaksi yleismallia, jotka soveltuvat useimpiin rinteisiin.

Jyrkät portaat

Jyrkät portaat

 
Loivemmat portaat

Loivemmat portaat

Jyrkät portaat

n. 28-35 cm syvät askelmat

 

Loivat portaat

n. 37-43 cm syvät askelmat

   
Askelmia kplRinteen pituus cm……Askelmia kplRinteen pituus cm
280 292
3115 3134
4150 4175
5185 5216
6219 6257
7254 7298
8289 8340
9324 9381
10359 10422
11394 11465
12429 12504
13464 13546
14499 Kun rinteen pituus yli 5,4 m rakenne on jatkettavissa.
15534 
Kun rinteen pituus yli 5,4 m rakenne on jatkettavissa.   

.

Rinteen pituus, kuva

Rinteen pituus mitataan alemman kulkutason pinnasta ylemmän kulkutason pintaan. Saatu lukema on ulkoportaan sivujuoksujen ensimmäisen ja viimeisen reijän etäisuus toisistaan. Sivujuoksuja ei ole piirretty alla olevaan kuvaan. Kuvasta kuitenkin näkyy, että yksi portaan säätömekanismi on laitettu ulottumaan maanpinnan alle. PihaPortaissa toimitetut sivujuoksut ulottuvat sinne saakka, mutta ne voidaan tarvittaessa helposti lyhentää. Alumiinia on helppo sahata esim. rauta- tai pistosahalla. Katso lisätietoja asennuksesta täältä.

Portaiden suunnittelussa keskeiset käsitteet nousu, etenemä, kulma ja rinteen pituus sekä rinteen korkeus on havainnollistettu kuvassa. Kuvan portaassa on 3 askelmaa. Huomaa rinteen pituuden mittaus: Ylempi kulkutaso - alempi kulkutaso.

Portaiden suunnittelussa keskeiset käsitteet nousu, etenemä, kulma ja rinteen pituus sekä rinteen korkeus on havainnollistettu kuvassa. Kuvan portaassa on 3 askelmaa. Huomaa rinteen pituuden mittaus: Ylempi kulkutaso – alempi kulkutaso.

SafeWalk PIHARAKENTEET

INNOSUOMI 2010 palkittu - napsauta kuvaa ja tutustu palkintoon.
Tuotteet INNOSUOMI palkittu ja laajasti mallisuojattu.

SafeWalk Ratkaisut Oy logo

PihaPortaat kuuluvat SafeWalk piharakenteiden tuotevalikoimaan.

Alumiini + rst kestää!

PihaPortaan rakenne: Alumiinia ja ruostumatonta terästä. Puuaskelmat helppo vaihtaa.Runkorakenne: Alumiinia, ruostumatonta terästä. Uudelleenkäytettävä, siirrettävissä, säädettävä.

Skannaa sivun linkki puhelimeen

TURVALLISUUS

TURVALLISEMMAT ULKOPORTAAT

Ulkoportaiden turvallisuudessa on eroja. PihaPorras on ainoa ulkoporras, johon on mahdollisuus pujottaa ilman sähköä toimiva ECOaurora turvavalolista. Siihen voidaan tarvittaessa asentaa myös voimakkaampi LED valaistus.
Klikkaa kuvaa, suurempi kuva aukeaa.

TURVAVALOT ULKOPORTAISSA

PihaPorras ulkoportaisiin voidaan lisätä vaivattomasti ECOaurora valolista. PihaPortaan sivujuoksuissa on valmis ura sitä varten. Sivujuoksun päällä valolista on parhaiten suojattuna ja se näkyy sekä portaita noustessa että laskeutuessa. Tämä on tyylikkäin valolistan asennustapa. Sitä voidaan täydentää tai se voidaan korvata asentamalla
valolista askelmaan tehtyyn uraan. Asennuspaikat ovat:

  1. Askelman yläreuna (kävelypinta)
  2. Askelman sivu (päätysivu)
  3. Askelman etureuna

Tarkastele kuvia oikealla. Näistä vaihtoehdoista kaksi ensimmäistä lisäävät ulkoportaan turvallisuutta eniten, sillä askelman etureunaan kiinnitetty valolista näkyy vain portaita noustessa.

Myös sähköllä toimiva LED valaistus on mahdollista asentaa ulkoportaaseen. Se voidaan asentaa sivujuoksussa olevaan valmiiseen uraan tai sivujuoksun päälle, korvaamaan ECOaurora valolista. Valaistus voidaan jälkiasentaa.

Vihertävä ECOaurora valolista kiinnitetty 1) portaan juoksun yläpintaan ja 2) kulkukäytävän reunaan.Vihertävä ECOaurora valolista kiinnitetty askelman etureunaan. Voidaan asentaa myös koko askelman leveydelle.
Askelman yläreunassa oleva valolista hehkuu pimeällä ja tekee portailla liikkumisen turvallisemmaksi.Vihertävä ECOaurora valolista kiinnitetty askelman yläreunaan jyrsittyyn uraan. Valolista voidaan asentaa myös koko askelman levyiseksi.
Askelman laidassa oleva valolista hehkuu pimeällä ja tekee portailla liikkumisen turvallisemmaksi.Vihertävä ECOaurora valolista kiinnitetty askelman sivureunaan.

PYÖRISTETYT REUNAT

Ulkoportaiden sivujuoksujen reunat on pyöristetty ja päädyt on suojattu muovitulpilla. Näin on pyritty tekemään ulkoportaista mahdollisimman turvalliset tilanteessa, jossa kulkija kompuroi portaissa. Valmistaja suosittelee, että askelmiin käytetään lankkua, jonka reunat on pyöristetty. – Kuvissa oleva puu on kuusilankku, joka on kevyesti öljytty.

SÄÄDETTÄVÄ JYRKKYYS

ULKOPORTAIDEN KULMA RINTEEN MUKAAN

PihaPorras ulkoportaat mukautuvat rinteen kaltevuuteen. Säätäminen tapahtuu helposti ruostumatonta mutteria kiertämällä.

Pihaporras ulkoporras voidaan säätää rinteen kaltevuuteen sopivaksi. Pienin kaltevuus on noin 13 astetta ja suurimman jyrkkyyden asettaa säätömekanismin pituus.
Ulkoportaissa pitäisi pyrkiä noin 12 – 16 cm matalaan nousuun ja yli 30 cm etenemään. Pihalle ja luontoon asennettavissa portaissa tämä on usein mahdotonta. Rinteen jyrkkyys on annettu, eikä sitä voi muuttaa. Se tarkoittaa, että ulkoportaissa on käytettävä suurempaa nousua ja pientä etenemää – eli toimittava juuri päinvastoin kuin pitäisi.

PihaPoras voi olla ainoa ulkoporras, jonka perusrakenne mahdollistaa rakentamisen myös erikoisjyrkkiin rinteisiin.

Havainnekuva: PihaPorras ulkoportaat säädetty jyrkkään rinteeseen sopivaksi.Havainnekuva2: Kapea PihaPorras ulkoporras säädetty jyrkkään rinteeseen sopivaksi.
Havainnekuva: PihaPorras ulkoportaat säädetty loivaan rinteeseen sopivaksi.Havainnekuva2: Kapea PihaPorras ulkoporras säädetty loivaan rinteeseen sopivaksi.

UNIIKKI SÄÄTÖMEKANISMI

Ulkoportaan jyrkkyys asetetaan kohdalleen mutteria kiertämällä. Kaikki mekanismin osat ovat sään ja vedenkestäviä. Säätömekamismi on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista, joka on anodisoitu. Säätömekanismin pituus on rajoitettu siten, että suurin askelman nousu jää 20-25 cm välille. Se on todella paljon, mutta joissakin jyrkissä rinteissä sitä tarvitaan. Kun ulkoporras rakennetaan loivaan rinteeseen, säätömekanismin alla oleva tangon osa voidaan leikata pois tai se voidaan upottaa rinteeseen jolloin se tukee ulkoporrasta. Kuva säätömekanismista oikealla. Klikkaa kuvaa, niin näet koko kuvan.

PihaPorras ulkoportaan säätömekanismi. Säätö tehdään ruostumatonta mutteria kiertämällä.

PihaPorras ulkoportaan säätömekanismi. Säätö tehdään ruostumatonta mutteria kiertämällä.

VALINNAISET

KAITEET JA MUUT VALINNAISET

Kaiteen optioita: lakkaus, alakaide, ECOaurora, LED valo

Kaiteen optioita: lakkaus, alakaide, ECOaurora, LED valo

PihaPortaaseen on saatavissa useita erilaisia kaiteita. Käsijuoksu voi olla kaunista alumiinia tai puuta. Käsijuoksuja voi olla yksi tai kaksi. Kaiteiden pystytolpat samoin, alumiinia tai puuta.

Kaiteista tarkemmin uudella www.kaide.fi sivustolla.

Useita eri puulajeja on saatavilla ja puu voidaan värjätä ja lakata eräällä parhaista lakoista: ranskalainen erikoislakka Le Tonkinois. Oikealla olevassa kuvassa on esitetty joitakin kaiteen vaihtoehtoja. Kuva suurenee klikkaamalla. Hinta optioille on saatavissa tarjouksen perusteella.

Uusi alumiininen käsijohde on suunniteltu tarjoamaan tukevan otteen kädelle myös märkänä. Kuva alla.

Kaiteet, alumiini ja puu

KUVIA LEHTIKUUSI ASKELMAT

Erikoistilauksesta saatavana muita puulaatuja. Tässä kuvia lehtikuusesta valmistetuista askelmista, ilman pintakäsittelyä. Lankun paksuus on 42 – 45 mm ja kuvissa näkyvien askelminen syvyys on n. 290 mm. Lehtikuusi harmaantuu kauniisti muutamassa vuodessa. Kuva suurenee klikkaamalla.
Askelma, lehtikuusi.Askelma, lehtikuusi.Askelma, lehtikuusi.Askelma, lehtikuusi.Askelma, lehtikuusi.Askelma, lehtikuusi.

RAKENNUSSARJA

ULKOPORTAIDEN RAKENTAMINEN ITSE

PihaPorras ulkoporras on mahdollista rakentaa hyvin yksinkertaisesti yhdistämällä itse sahatut askelmalankut ja ”PihaPorras kaikki metalliosat toimitus”.

Tällöin töiksi jää askelmalankkujen valinta, niiden sahaaminen sopivaan pituuteen ja ruuvaaminen askelmakiinnikkeisiin. Ruostumattomat ruuvit ovat mukana PihaPortaan toimituksessa. Sen jälkeen säädetään PihaPorras rinteen mukaan ja kiinnitetään maahan.

PihaPorras ulkoportaalla saat tyylikkäät ja kestävät ulkoportaat helpommalla.

Kuvassa portaiden sivujuoksut ja säätömekanismit. Havainnekuva suurenee, kun napsautat kuvaa.

Kuvassa portaiden sivujuoksut ja säätömekanismit. Havainnekuva suurenee, kun napsautat kuvaa.

Kuvassa portaiden askelmakiinnikkeet puuaskelmille ja ruuvit, kapea askelma eli jyrkemmät portaat.

Kuvassa portaiden askelmakiinnikkeet puuaskelmille ja ruuvit, kapea askelma eli jyrkemmät portaat.

Kuvassa portaiden askelmakiinnikkeet puuaskelmille ja ruuvit, leveä askelma joka sopii loivempiin portaisiin.

Kuvassa portaiden askelmakiinnikkeet puuaskelmille ja ruuvit, leveä askelma joka sopii loivempiin portaisiin.

RAKENTAMINEN HELPPOA

ULKOPORTAAT ASENNETAAN ILMAN KONEITA

PihaPorras ulkoportaat on kevyt ja helppo kuljettaa asennuspaikalle. Kokoamisessa tarvitaan vain perustyökaluja. Tärkeä työvaihe on ulkoportaan tukeminen alhaalta ja säännöllisin välein nousun matkalta maata vasten.

ULKOPORTAIDEN SIVUJUOKSUN KIINNITYS

Sivujuoksut kiinnitetään alhaalta tukevaan alustaan. Helppo ja tukeva alusta on PihaPorrasta varten valmistettu ala- tai ylätaso, katso kuvia alla. Myös PihaPolku tai KahlausLaituri elementti on helppo kun portaiden leveys on niille sopiva. Tai se voi olla kosteuden kestävä levy tai laatta joka haudataan hiukan maanpinnan alle. Tai se voi betonia kuopassa. Alustassa on tärkeää, että se on vaakasuorassa tai käytetään säädettäviä kiinnikkeitä, kuten esimerkiksi alla keskellä olevassa kuvassa näkyvä kierretanko.
PihaPortaan sivujuoksut kiinnitetään tukevaan alustaan. Se voidaan tehdä monella tavalla. Napsauta kuvaa, suurempi kuva avautuu.

Pihaporras pieni alataso, syvyys noin 50 cm. Katettu laatoilla, myös puu sopii.PihaPorras alataso, 85x85 cm, katettu laatoilla, myös puukate sopii.PihaPorras ylätaso, 85x125cm, katettu laatoilla, myös puukate sopii.
Noin 50 cm syvä, pienin alataso. Se voidaan pinta-asentaa tai upottaa. Tason korkeus on n. 15 cm.Upotettu 85x85cm alataso. Voidaan myös pinta-asentaa ja kattaa puulla.Upotettu 85x125cm ylätaso. Voidaan myös pinta-asentaa ja kattaa puulla.
Sivujuoksut ilman kiinnitystä.Kiinnitys 12 mm kierretangon ja L-kappaleen avulla. Voidaan kiinnittää laattaan, levyyn, valaa betoniin jne.Helppo ja tyylikäs tapa on kiinnittää portaat PihaPolku elementtiin, mutta muut tavat sopivat yhtä hyvin.
Sivujuoksut ilman kiinnitystä.Kiinnitys 12 mm kierretangon ja L-kappaleen avulla. Voidaan kiinnittää laattaan, levyyn, valaa betoniin, juottaa kallioon porattuun reikään jne.Helppo ja tyylikäs tapa on kiinnittää portaat PihaPolku elementtiin, mutta muut tavat sopivat yhtä hyvin.