ORIGINAALI DESIGN JA UUSIN TEKNOLOGIA

Arhi Päivärinta

Arhi Päivärinta

Ulkoportaiden rakentaminen pihalle tai luontoon on vaikea tehtävä. Usein on valittava erittäin työlään ja suhteellisen nopean portaan välillä. Nopea vaihtoehto tarkoittaa samalla, että rakennetut puuportaat muuttuvat turvattomiksi noin 15-25 vuodessa. Ja työläät, kivestä tehdyt ulkoportaat voidaan tehdä vain hyvin rajoitettuhin kohteisiin.

.

HAASTE SUUNNITTELIJALLE

”On kyettävä valmistamaan ja asentamaan helposti ulkoportaat, jotka kestävät useiden sukupolvien ajan. Asennuspaikka on rinne, kallio tai vesi ja joka paikassa rinteen jyrkkyys vaihtelee. Tehtävästä on suoriuduttava yhdellä porrasrakenteella joka voidaan teollisesti valmistaa.”

Otin haasteen vastaan. PihaPortaat.fi sivustolla esittelen valmiin ulkoportaan: PihaPorras™. Tällä portaalla on ominaisuudet jotka ”universaalilta” portaalta edellytetään. Ulkoportaan rakenne kestää aikaa ja säätä useita sukupolvia ja se on jopa kevyempi kuin puurunko. Ulkoporras voidaan kuljettaa helposti ja asentaa maan tai kallion pinnalle. Jäärajoituksin porras on asennettavissa myös veteen, esim. uimaportaiksi.

PihaPorras ulkoportaalle lisättiin ominaisuuksia, joita alkuperäisessä määrittelyssä ei ollut: Siinä on integroitu turvavalaistus optiona. Ulkoportaaseen asennettava ECOaurora valolista toimii ilman sähköä. Se lisää ulkoportaiden turvallisuutta ennennäkemättömällä tavalla pimeällä ja erityisesti syksyllä. Voimakasta valoa tarvittaessa voidaan ulkoportaan juoksuihin lisätä LED valaistus.

Ihmisen fysiologia ja rakennusmääräykset asettivat joitakin rajoja ulkoportaalle. Tämän takia PihaPorras ulkoportaita valmistetaan kahta perusmallia: Yksi on sopiva tavallisiin ja loiviin rinteisiin ja askelman syvyys on suuri n. 30-43 cm. Toinen malli sopii tavallisiin ja jyrkkiin rinteisiin. Sen askelman syvyys on alle 33 cm – puutavarasta riippuen. – Kaikkiin tarpeisiin nämä eivät riitä, joten valmistamme kaikkiaan 8 eri mallia ja sen lisäksi erikoismalleja asiakkaan mittojen mukaan.

Ratkaisu ei olisi täydellinen, jos ulkoportaan puuaskelmat joutuu vaihtamaan 12-25 vuoden välein. Sellainen on kuitenkin suosituin PihaPorras tuote: ”Kaikki metalliosat rakennussarja” jossa asiakas/asentaja sahaa itse askelmat ja ruuvaa ne kiinni. Puuaskelmien vaihto tapahtuu helposti.

Puun hiljaiseen haurastumiseen on saatavilla PihaPorras ratkaisu. Siinä ulkoportaan puuaskelmat korvataan alumiinilla ja kivilaatoilla. Kiviaskelmien edellyttämät rakenteet lisäävät kustannuksia siten, että odotamme ”PihaPorras puuaskelmilla” olevan suosituin ulkoporras myös tulevaisuudessa. Parasta etsivälle tarjolla on myös muuta…

PihaPorras ulkoportaassa on vakiona myös ”sisustettavuus”. Se tarkoittaa, että tarvittaessa porrasjuoksujen ulkonäköä voidaan vaihtaa helposti. Profiilin ulkosyrjällä on ura, johon voidaan pujottaa ohut 75 mm korkea levy, lista tai nauha. Näin portaan ulkoväritys saadaan vaihdettua helposti toiseksi: esimerkiksi vihreä, ruskea, sininen asennuspaikan vaatimusten mukaan.

.

 

PUU EI KESTÄ. KIVI EI KÄY KAIKKIALLE

Klikkaa kuvaaa, suurempi kuva aukeaa.

Vaikeasti korjattava puuporras jätetään korjaamatta - uusittava kokonaan. Kulkureitit portaan sivuilla!

Vaikeasti korjattava puuporras jätetään korjaamatta – uusittava kokonaan. Kulkureitit portaan sivuilla!

Suomen luonto on upea kokemus – oli se sitten talon takapihalla tai luonnonpuistossa. Usein sen saavuttamiseen ja kokemiseen tarvitaan nousemista tai laskeutumista. Niin rakennamme portaita luontoon. Ja valtaosa niistä tehdään ”aidosta” puusta. Sen kesto on rajallinen. Uusintatarpeen takia puurunkoisten ulkoportaiden elinkaarikustannukset ovat korkeat.

Oikealla olevissa kuvissa on luontoon rakennettuja puisia ulkoportaita. Tämän kaltaisille paikoille ei voi tehdä kivisiä portaita. Ehkä on kysyttävä: ”Onko kokonaistaloudellinen ratkaisu uusia tällaiset portaat kokopuisilla ulkoportailla? Vai olisiko myös nämä kohteet toteutettava parhaalla saatavissa olevalla teknologialla. Se on PihaPorras ulkoporras.”

PihaPorras on ulkoportaiden joukossa uniikki. Se on kevyt – ja samalla kestävä. Se on helppo asentaa ja voidaan siirtää jopa toiseen paikkaan. Se mukautuu rinteen kulman mukaan.

Rikkinäinen, korjauskelvoton puuporras.

Rikkinäinen, korjauskelvoton puuporras.

PihaPorras™ ulkoportaan raaka-aineet ovat alumiini, ruostumaton teräs ja pieni määrä vettä kestävää muovia suojatulpissa. Askelmat tehdään kestävästä myrkyttömästä puusta, eli Siperian lehtikuusesta. Askelma sahataan haluttuun mittaan (=portaikon leveys) ja ruuvataan kiinni mukana toimitetuilla ruostumattomilla ruuveille.

PihaPorras™ on tehty laatua säästämättä. Siitä osoituksena esimerkiksi alumiinin uritettu muotoilu ja kaksinkertainen, helmiäismäinen pinnoite. SafeWalk tuotteet ovat todennäköisesti maailmanlaajuisesti ensimmäisiä tällä uudella teknologialla toteutettuja piharakenteita. Tuotteet on valmistettu perisuomalaiseen tapaan ”laatua säästämättä” ja niihin liittyy useita innovaatioita.

Arhi Päivärinta,

SafeWalk piharakenteiden suunnittelija

P.S., Lisää kuvia vanhoista portaista on täällä.

SafeWalk PIHARAKENTEET

INNOSUOMI 2010 palkittu - napsauta kuvaa ja tutustu palkintoon.
Tuotteet INNOSUOMI palkittu ja laajasti mallisuojattu.

SafeWalk Ratkaisut Oy logo

PihaPortaat kuuluvat SafeWalk piharakenteiden tuotevalikoimaan.

Alumiini + rst kestää!

PihaPortaan rakenne: Alumiinia ja ruostumatonta terästä. Puuaskelmat helppo vaihtaa.Runkorakenne: Alumiinia, ruostumatonta terästä. Uudelleenkäytettävä, siirrettävissä, säädettävä.

Skannaa sivun linkki puhelimeen