Jyrkkyys säädetään rinteen mukaan

Jyrkkyys säädetään rinteen mukaan
Havainnekuva: PihaPorras ulkoportaat säädetty jyrkkään rinteeseen sopivaksi.Havainnekuva2: Kapea PihaPorras ulkoporras säädetty jyrkkään rinteeseen sopivaksi.
Havainnekuva: PihaPorras ulkoportaat säädetty loivaan rinteeseen sopivaksi.Havainnekuva2: Kapea PihaPorras ulkoporras säädetty loivaan rinteeseen sopivaksi.

Pihaporras ulkoporras voidaan säätää rinteen kaltevuuteen sopivaksi. Pienin kaltevuus on noin 13 astetta ja suurimman jyrkkyyden asettaa säätömekanismin pituus.
Ulkoportaissa pitäisi pyrkiä noin 12 – 16 cm matalaan nousuun ja yli 30 cm etenemään. Pihalle ja luontoon asennettavissa portaissa tämä on usein mahdotonta. Rinteen jyrkkyys on annettu, eikä sitä voi muuttaa. Se tarkoittaa, että ulkoportaissa on käytettävä suurempaa nousua ja pientä etenemää – eli toimittava juuri päinvastoin kuin pitäisi.

PihaPoras voi olla ainoa ulkoporras, jonka perusrakenne mahdollistaa rakentamisen myös erikoisjyrkkiin rinteisiin.

.

PihaPorras ulkoportaan säätömekanismi. Säätö tehdään ruostumatonta mutteria kiertämällä.

PihaPorras ulkoportaan säätömekanismi. Säätö tehdään ruostumatonta mutteria kiertämällä.

Uniikki säätömekanismi

Ulkoportaan jyrkkyys asetetaan kohdalleen mutteria kiertämällä. Kaikki mekanismin osat ovat sään ja vedenkestäviä. Säätömekamismi on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja alumiinista, joka on anodisoitu.
Säätömekanismin pituus on rajoitettu siten, että suurin askelman nousu jää 20-25 cm välille. Se on todella paljon, mutta joissakin jyrkissä rinteissä sitä tarvitaan. Kun ulkoporras rakennetaan loivaan rinteeseen, säätömekanismin alla oleva tangon osa voidaan leikata pois tai se voidaan upottaa rinteeseen jolloin se tukee ulkoporrasta.
Kuva säätömekanismista oikealla. Klikkaa kuvaa, niin näet koko kuvan.